Wanneer je een huis wilt gaan kopen, dan is het wel zo fijn als je weet wat je te besteden hebt. Je moet daar echt even voor gaan zitten. Een hypotheek aanvragen is namelijk meer dan alleen kijken hoeveel geld er maandelijks binnenkomt. Je moet ook je uitgaven in kaart brengen. Maar dan ben je er nog niet. Je zult ook, heel eerlijk, je schulden onder ogen moeten zien. Ook je bestaande hypotheek telt mee. Pas dan kun je je hypotheek berekenen. Al kun je wel, om een idee te krijgen, wel de hypotheek berekenen aan de hand van je inkomsten en de inkomsten van je partner.

Je hypotheek berekenen is belangrijk

De hypotheekrente is de rente die je betaalt over de hypotheek die je afsluit. Zoals bij elke lening betaal je dus ook rente over je hypotheek. De hypotheek berekenen is belangrijk omdat je dan ook kunt berekenen hoeveel geld je per maand kwijt bent om te kunnen wonen in het huis dat je op het oog hebt. Uitgaan van het bedrag dat je maximaal kunt lenen per maand is niet altijd even verstandig. Je wilt ook nog geld over houden om lekker te kunnen leven. En natuurlijk ook om je andere kosten te kunnen betalen.

Welke andere kosten komen er kijken bij een huis?

Niet alleen de aankoopsom is belangrijk. Natuurlijk is dat het grootste bedrag, maar zeker niet het enige. Wat denk je van geld voor het opknappen en het naar je zin maken van je huis? Als dat gedaan is, dan ben je er nog steeds niet. Je hebt immers ook te maken met maandelijks terugkerende kosten. Denk dan aan gas en elektriciteit, water en natuurlijk internet en televisie. Ook je verzekeringen kunnen een flinke hap uit je budget nemen. Woon je in een appartementengebouw? Dan komen er ook de kosten voor de Vereniging van Eigenaren nog bij.

Hou je aan je budget

Heb je eenmaal een budget bepaald, je hypotheek berekend en weet je wat je te besteden hebt? Hou je dan aan je budget bij het kijken naar huizen. Je kunt niet meer besteden en je weet nu al dat je juist verliefd wordt op het huis dat je je niet kunt veroorloven. Door je in allerlei bochten te wringen lukt het je misschien wel, maar is dat wat je wilt? Er mag dan niks tegenzitten en de vakanties kun je de komende jaren ook op je buik schrijven. Nee, je aan je budget houden is het beste dat je kunt doen.

Geef een reactie